ב"בלוג" תמצאו מאמרים שמתייחסים לנושא "גידול ירקות בתנאים מבוקרים".
שלוש נקודות עיקריות לדעת, להשקיה ודישון נכונים: מתי, כמה ואיך להשקות ולדשן.
השקיה: המגדל חייב תשומת לב רבה והקפדה מרבית על תנאי הרטיבות של הקרקע בעומק בית השורשים, וע"י כך לחסוך מהצמח להשקיע אנרגיה הדרושה לעבודת היניקה של המים. אותה אנרגיה היא דרושה להשגת יבול ואיכות פרי מרבים, מנת המים היומית מחושבת על
ידי שימוש בנוסחה פשוטה: התאיידות יומית X מקדם הגידול. התאיידות יומית נמדדת בשרות המטאורולוגי האזורי, ומקדם הגידול מותנה בסוג הדיגול ושלב התפתחותו,
אמצעי בקרה: בקרת השקיה יעילה מצריכה הצבת חיישני לחות הקרקע (טנסיומטרים) בחלקת הגידול, אשר מלמדים את מצב המים הזמינים בקרקע בשלבי הגידול השונים - מתי הקרקע רוויה במים ומתי מתקרב לנקודת הכמישה. שימוש נכון ויעיל בטנסיומטרים מאפשר שמירה על רטיבות הקרקע סביב האזור של "קיבול שדה" בו גדילת הצמחים והפרות היא מיטבית.
הזנת הצמחים:
הדישון יעשה ע"י הזרקה פרופורציונלית של תמיסת דשן (אשר הוכנה מראש), כלומר על כל קוב מי השקיה, משאבת הדשן מזריקה אל תוך מערכת השקיה כמות קבועה ומדודה של דשן.
הכנה עצמית של תמיסת-אם (מדשן גולמי) הוא נושא שנטפל בו ב יצירת קשר . ישנה אפשרות להשתמש בתמיסות דשן מסחריות מוכנות.
המינונים יקבעו בהתאם לצרכים הפיזיולוגים של הצמחים. על מנת להגיע כמותית ליעילות הדישון האופטימלית - פיתחתי נוסחה . יצירת קשר
בקרת הדישון: דוגמית של תמיסת קרקע נשאבת בעזרת משאב (מכשיר מוטמן בקרקע). בעזרת ערכת שדה ניתן לבדוק בתמיסת הקרקע הנדגמת את רמת החנקן, אשלגן וסידן, ובנוסף גם רמת המליחות בקרקע (EC) והחומציות (PH).
על בסיס הנתונים האלה ניתן לקבל החלטות לגבי הכוונת ההשקיה ולכמת הדישון בצורה מדויקת ויעילה.
ככלל, ריכוז
החנקן הרצוי במי ההשקיה, לשם קליטה יעילה על ידי הצמח, משתנה בהתאם לסוג גידול ושלבי התפתחותו, הריכוז נמדד בגרם/מ"ק (ח"מ=חלקי מיליון). ריכוז נמוך מתאים לתחילת הגידול, וזה עולה עד להתחלת הבשלה שיווקית של המוצר.
ריכוז חנקן (N-בצורת אמון או ניטרט או אמידה) נמוך מ40 גרם/מ"ק (ח"מ=ppm) אינו יעיל כלל לרוב , אך ריכוז גבוה
מ 170 גרם/מ"ק (ppm), אף הוא אינו יעיל ועלול לגרום להמלחת הקרקע כתוצאה מהצטברות עודפי
דשן (מלחים) בעומק בית השורשים. טיפ חשוב: בשלב של הקמת חלקה חדשה, על מנת להבטיח קליטה טובה ומהירה של שתילים, חשוב מאוד לא לדשן מיד עם השקית הקליטה, אלא יש להשקות ללא דשן עד שהיונקים הראשונים פורצים את גוש השתיל.